Bilinçli Göçmenlik, Legal Consulting, İltica Hukuku

ANA MÜLAKATTA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR

Bu sorunun cevabını doğru verebilmek için öncelikle ana mülakatı yapan kurumun  ana mülakatta nelere dikkat ettiğinin ve başvurucunun ifadeleri ve belgelerini nasıl değerlendirdiğini yani güvenilirlik değerlendirmesinin nasıl yapıldığının  bilinmesi gerekir.  

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) tarafından kullanılan güncel çalışma talimatı sığınma taleplerinin değerlendirilmesinde uygulanacak yöntemleri tanımlamaktadır. Güncel çalışma talimatı, özellikle sığınma taleplerinin güvenilirliğinin nasıl değerlendirileceğine dair rehberlik sunar ve 1 Temmuz 2024’ten itibaren uygulanmaya başlanmış olup  bir  yıl  süre ile  tüm ana mülakatlarda uygulanacaktır.  

Bu makalede ana mülakatlarda güncel olarak uygulanan bu çalışma talimatının değerlendirmesi yapılarak  idarenin bakış açısına uygun olarak ana mülakatta nelere dikkat edilmesi gerektiği izah edilmeye çalışılacaktır.   

Mülakata katılan IND memurları ve karar verecek olan personellerin ana mülakatta sunulan belgeler ve ifadeleri değerlendirmesi bu çalışma talimatına göre olacaktır. Bu çerçevede ;

Değerlendirme Süreci nasıl yapılır?

  a-Bilgi Toplama:

Değerlendirme sürecinin temel hedefi başvurucu hakkında daha fazla bilgi toplamaktır. Başvurucunun kimliği, milliyeti, kökeni ve sığınma gerekçeleriyle ilgili tüm bilgilerin toplanması hedeflenir.

Bu nedenle başvurucu tarafından  kimlik bilgileri (ID kart ,pasaport,ehliyet,E-devlet çıktısı, v.b) mutlaka sunulmalı  ve ayrıca  sığıma gerekçeleri net olarak belirlenerek bu gerekçeler  ile ilgili tüm belgeler de eksiksiz  sunulmalıdır. Belgeler eksikse, eksikliğin makul nedenleri açıklanmalıdır.

   b-Güvenilirlik Değerlendirmesi:

 Başvurucunun verdiği ifadeler ve belgeler , genel ve özel bilgilere dayanarak tutarlılık ve doğruluk açısından değerlendirilir.

Bu değerlendirme neticesinde karar verileceği için başvurucu tarafından sunulan belgelerin ve ifadelerin;

  • Gerçek olması,sahte yada sahte izlenimi verecek şekilde düzenlenmemiş olması  
  • İddialarını destekleyici ve kanıtlar nitelikte olması,
  • Doğrudan veya dolaylı olarak şahsına ait olması
  • Tutarlı olması,  gerekir.

c-Güvenilirlik Kriterleri:

 Eğer başvurucu yeterli belgeler sunamıyorsa, talebinin güvenilir kabul edilmesi için Hollanda Vatandaşlık Yasasının 31.maddesinin 6 bölümünde yer alan  şu beş koşulun karşılanması gerekmektedir:

   – Başvurucu, başvurusunu desteklemek için samimi bir çaba göstermelidir.

   – Başvurucu, elindeki tüm ilgili unsurları sunmalı ve eksik unsurlar için makul bir açıklama yapmalıdır.

   – İfadeler tutarlı, inandırıcı olmalı ve mevcut bilgi kaynaklarıyla çelişmemelidir.

   – Başvuru mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır, aksi halde gecikme için geçerli bir neden sunulmalıdır.

   – Başvurucunun genel olarak güvenilir olduğu tespit edilmelidir.

Bu nedenle;

  • Mülakat esnasındaki ifade şekli ve beden dili çok önem arz eder. Başvurucunun  gerekçelerini anlatırken samimi çaba gösterdiğini hissettirmesi gerekir.
  • Başvurucunun gerekçelerini belgelendirememesi halinde bunun nedenlerini de ayrıntılı  ve makul gerekçeler ile izah etmesi gerekir.
  • Başvurucu gerekçelerini resmi belgeler ile ispatlayamıyor ise de şahis veya kurumlardan alabileceği referans mektupları, şahitlik belgeleri v.b dolaylı belgeler ile iddialarını desteklemelidir.
  • İfadelerin tutarlı ve inandırıcı  olmasını desteklemek için  zaman kronolojisine uygun anlatımda bulunulmalı,olaylar detaylı anlatılmalı, karşımdaki zaten bunu biliyordur demeden ayrıntılara girilmelidir.
  • İfadelerin mevcut bilgi kaynakları ile çelişmemesi için raporlar veya haberler ile desteklenmelidir.
  • Başvurucu, hazırlayacağı detaylı bir özgeçmiş (CV) ile güvenilir ve nitelikli olduğunu ifade edebilir.
  • Başvurucu, ülkede kaldığı süre içerisinde  entegre olma adına dil öğrenmeye ve gönüllü işlerde çalışmaya gayret ederek kendisini takip eden personellerde güvenilir bir insan olduğuna dair olumlu izlenimler bırakmalıdır.       

Sonuçta ana mülakatı değerlendirecek olan kişiler bu çalışma talimatına uygun olarak değerlendirmeleri yapacak ve  başvurunun tamamı veya bir kısmı güvenilmez bulunursa, buna ilişkin gerekçeleri açıkça belirtecektir. Bu durumda başvurucuya Red niyet mektubu gönderilerek tekrar beyanı alınmaktadır. Bu yeni  beyanlar ve ve varsa yeni belgelerde bu çalışma talimatlarına uygun olarak değerlendirir ve başvurucu hakkında  bireysel durumu da dikkate alınarak nihayi bir karar verilmektedir.

Bu nedenle ana mülakata hazırlanırken bu halışma talimatında belirtilen hususlara dikkat ederek hazırlıklık yapılmalı ve belge ve bilgiler bu bakış açısına uygun tanzim edilmelidir. Aksi halde alınacak red kararı ve sonrasında yaşanacak Mahkeme süreçleri gerek maddi gereksede manevi olarak ciddi sorunlara neden olabilir. Bu süreçte  yanlış yapmama adına alanında uzman kişi ve kurumlardan mutlaka destek alınmasını tavsiye ederiz.

Saygılarımızla

Aukathht Danışmanlık