Bilinçli Göçmenlik, Legal Consulting, İltica Hukuku

SIĞINMACILARA UYGULANAN YENİ POLİTİKALAR VE EŞİTLİK İLKESİ

Hollanda’da dört partinin bir araya gelerek üzerinde mutabık kaldığı çerçeve anlaşmasına uygun olarak kurduğu koalisyon hükümeti; yine bu anlaşmaya uygun olarak “sığınma sistemini acilen ve sürdürülebilir şekilde hafifletmek ve giriş akışını azaltmak için” geniş kapsamlı bir dizi tedbirler uygulamaya başlamıştır.

Başbakanın imzası ile Temsilciler Meclisine gönderilen 25.10.2024 tarihli ve  “PVV, VVD, NSC ve BBB’nin 2024-2028 Çerçeve Anlaşması’nın 2. Bölümünün uygulanmasına ilişkin ek düzenlemeler” konulu yazıya göre ;

-Geçici sığınma izninin geçerlilik süresi üç yıla indirilecektir.

-2024 Kasım ayı sonundan itibaren Schengen Sınır Kanunu’nun 25. Maddesi uyarınca sınır kontrolleri başlatılacaktır. (Uygulamaya başlandı)

-2025 yılının başından itibaren, 50 ila 100 ek göçmen gözaltı hücresi sağlanacaktır. Bu hücreler, ülkesine geri gönderilmesi planlanan reddedilmiş sığınmacılar veya yasa dışı göçmenler için kullanılacaktır.

-Belgesiz sığınmacılar, tanımlama amacıyla tutuklanacaktır.

-BM çerçevesinde yeniden yerleştirme, yılda maksimum 200 mülteciyle sınırlanacaktır.

– Suriye ile ilgili ülke politikası önemli ölçüde sıkılaştırılacaktır. Güvenli bölge değerlendirmesi, başvuruların alınmaması, geri dönüşleri hızlandırılması ve mevcut kişilerin ülkelerine gönderilmesi için çalışmalar yapılacaktır. (Yeni başvurular askıya alındı)

-Yerleşim yasası doğrudan yürürlükten kaldırılacaktır.

-Belediyeler için statü sahiplerine yönelik zorunlu yerleştirme yükümlülüğü kaldırılacaktır. Bu, statü sahiplerine konut önceliği verilmesini yasaklayan Konut Yasası’ndaki değişiklikle aynı anda uygulanacaktır. Statü sahiplerinin geçişini teşvik etmek amacıyla basit konaklama olanakları oluşturulacaktır.

-Yabancılar hukuku prosedürleriyle ilgili mahkeme zorlamaları (para cezaları) kaldırılacaktır.

Ayrıca;

-Süresiz sığınma izninin kaldırılması,

-Mahkûmiyet sonrası kişilerin istenmeyen kişi ilan edilme olasılıklarının artırılması,

-Başvuru öncesi süreçlerin kaldırılması,

-Reşit çocuklar ve evlenmemiş partnerlerle aile birleşiminin kaldırılması,

-Yeni durum ve olgular için daha sıkı bir değerlendirme getirilmesi,

-Sonraki başvurular için sorumluluk testi uygulanması,

-Mülakatlara katılmayanların başvurularının “açıkça temelsiz” olarak reddedilmesi gibi yeni düzenlemeler de yapılacaktır.

Tüm bu uygulamalar “Acil eylem planı” olarak isimlendirilmekte   ve uygulanmaktadır.

Hükümet bu konuda Danıştay’dan görüş talep etmiş ancak Danıştay bu konularda yapılması planlanan yeni düzenlemelerin daha fazla hukuki itiraz, extra iş gücü ve yüksek maliyetlere neden olacağını belirterek olumlu bir görüş vermemiştir. (https://www.raadvanstate.nl/publicaties/consultaties/wetsvoorstellen-tweestatusstelsel-en/)

Mevcut Hükümet sığınmacı sorununu çözmek adı iyiniyetli birtakım girişimlerde bulunurken doğabilecek yeni sorunları da dikkate alması gerekir. Her şeyden önce Anayasa ile teminat altına alınmış olan “Eşitlik ilkesi” ihlal edilmeden düzenlemeler yapılmalıdır.

Hollanda’da eşitlik ilkesi (gelijkheidbeginsel), hukukun temel ilkelerinden biri olup, bireylerin yasal olarak eşit muamele görmesini sağlar. Bu ilke Hollanda Anayasası’nın 1. Maddesi ile güvence altına alınmıştır. Anayasa’nın 1. Maddesi şöyle der:

“Tüm kişiler eşit koşullarda eşit muamele görmelidir. Hiç kimse din, inanç, siyasi görüş, ırk, cinsiyet veya başka herhangi bir nedenle ayrımcılığa uğrayamaz.”

Eşitlik İlkesinin Temel Unsurları ise;

Ayrımcılık Yasağı:

Hiç kimseye, belirli bir gruba veya bireye karşı haksız bir şekilde ayrımcılık yapılamaz. Din, ırk, cinsiyet, yaş, engellilik durumu gibi herhangi bir temele dayalı ayrımcılık yasaktır.

Eşit Muamele:

Devlet organları, özel sektör ve bireyler, birbiriyle ilişkilerinde herkese eşit davranmalıdır.

Hukukun Üstünlüğü:

Devlet, vatandaşlarına eşit hak ve özgürlükler sağlamalı, yasalar herkes için eşit şekilde uygulanmalıdır.

Hal böyleyken Hükümet uygulamaya koyduğu yeni düzenlemeler ve politika değişikliklerini eski yeni demeden tüm sığınmacılara yönelik uygulamaya başlamıştır. Örneğin 2 yıl önce başvuru yapmış kişilere yeni politika değişikliklerini uygulayarak Ret kararları vermekte olup bu durum istenmeyen birçok sorunu da birlikte getirmektedir.

İdarenin yeni kararlarını uygularken daha hassas olması gerekir. Hükümet ve uygulayıcı idare yapacağı yeni düzenlemelerde bir milat belirlemeli ve bu tarihten öncekileri ile sonra gelenleri eşit tutmamalıdır. Bu durum bizce “Eşitlik ilkesi” ne aykırı neticelerini doğuracaktır.

 Hukukun Üstünlüğü, eşitlik, özgürlük ve demokratik toplum Hollanda’nın en önemli öncelikleri olup bu konularda edinilen kazanımlardan geri adım olacak düzenlemelerden kaçınmak gerekir.

“Kaş yapalım derken göz çıkarmak kimseye fayda sağlamaz”

Saygılarımızla.

Avukat HHT Danışmanlık

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *